Reflectie op preconferentie learning analytics

Ik heb net de impressie van Pierre Gorissen gelezen over de preconferentie learning analytics die gisteren heeft plaatsgevonden. Ik moest daarbij denken aan een reflectie tijdens de Online Educa Berlijn 2013. Volgens mij zijn we nog niet veel verder, en zouden we ons vooral moeten focussen op learning analytics op microniveau.

Ik heb de preconferentie gisteren helaas niet zelf bij kunnen wonen, maar ben blij met Pierre’s impressie. Hij schrijft dat, hoewel de sessies gisteren zeker de moeite waard waren, ‘we’ op het gebied van learning analytics teleurstellend weinig hebben bereikt. Aan het eind van zijn bijdrage suggereert hij feitelijk om learning analytics bescheiden en praktisch toe te passen (op het niveau van de docent, lerende).

In 2013 heb ik een onderscheid gemaakt tussen niveaus van gebruik met betrekking tot learning analytics. Tijdens de Online Educa Berlijn heb ik toen een mooi praktijkvoorbeeld gezien van het gebruik van data door een hoogleraar om studenten feedback te geven.

Dit is m.i. een mooi voorbeeld van learning analytics op microniveau. De data wordt gebruikt voor terugkoppeling en communicatie. Dat kan weinig kwaad, en bied snel meerwaarde.

Aan de andere kant wordt learning analytics ook op het niveau van de organisatie gebruikt (mesoniveau) of zelfs op organisatie-overstijgend niveau (macro). Op die niveaus gaat het om het herkennen van patronen, en het interpreteren hiervan om zelfs voorspellingen te doen. Dat is meer complex en risicovol.

Dat is volgens mij ook gisteren weer eens gebleken, als ik deze bijdrage van Pierre Gorissen goed interpreteer. Volgens mij pleit Pierre ook impliciet voor meer learning analytics op micro niveau.

Dit blog is geschreven door Wilfred Rubens

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2015, Wilfred Rubens. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s