Leerlingen maken zelf instructievideo’s

Op RSG Pantarijn in Wageningen maken leerlingen instructiefilmpjes voor andere leerlingen. De docent krijgt zo meer tijd voor andere taken. Onbedoelde bijvangst: “Sommige leerlingen raken enthousiast voor het docentenvak.¨

Het idee achter de instructie door leerlingen was om zo de productiviteit per docent omhoog te brengen, met het oog op een dreigend lerarentekort, zegt Ben Sanders van de Montessori-scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo in Wageningen. “We hebben als bijvangst gezocht naar manieren waarop leraren tijd kunnen vrijmaken voor wat we belangrijk vinden.”

Het experiment ‘Leerlingen voor Leerlingen’ is onderdeel van InnovatieImpuls Onderwijs, een initiatief van het ministerie van OCW.

Tutorsysteem

In anderhalf jaar tijd werden door ouderejaars leerlingen, onder begeleiding van een docent en mediaspecialist, 60 instructiefilmpjes gemaakt over Frans en wiskunde. Het gaat om korte video’s van 2 tot 4 minuten. Leerlingen uit lagere klassen kunnen op elk moment de filmpjes bekijken en vragen stellen aan ouderejaars.

Cartoon (c) Bas Köhler – http://www.baskohler.nl

Enkele tientallen andere scholen deden hetzelfde, waardoor er nu ruim 1000 video’s zijn. “De vraag is nu wat je daarmee gaat doen”, zegt Sanders. “Hoe kunnen we dit materiaal zo goed mogelijk benutten?”

Pantarijn zoekt een mogelijke oplossing in een koppeling aan het tutorsysteem dat de school ongeveer vijf jaar geleden is gaan ontwikkelen. Ouderejaars treden daarbij op als tutor van jongere leerlingen. Inmiddels zijn er zo’n honderd tutoren. “Uitleg door medeleerlingen slaat vaak beter aan. En de leerling-tutoren raken mogelijk enthousiast voor het docentenvak. Verschillende leerlingen zijn al de onderwijskant opgegaan.”

 

 

Leerlingen van Montessorischool Pantarijn hadden al keuzewerktijd. “Ze kunnen die tijd effectief benutten door digitaal materiaal te bekijken. Er is tijd voor contact tussen tutoren begeleidende docenten en er ontstaat tegelijk meer tijd voor docenten om dit uur anders in te vullen. Ik denk aan overleg, maatwerkbegeleiding of lesvoorbereiding.”

Scores

Heeft Leerlingen voor Leerlingen nu daadwerkelijk het onderwijs verbeterd? Er is op drie punten iets veranderd, zegt Sanders.  “Ten eerste is de benutting van de keuzewerktijd aanzienlijk veranderd. Ten tweede weten we uit enquêtes onder leerlingen dat zij vinden dat de ondersteuning beter geregeld is. Het meest duidelijke resultaat is een lichte vooruitgang in scores. Bij wiskunde zien we dat meer dan bij Frans, maar het verschil is er wel.”

Op Edukator.nl een verslag van het tweede deel van deze sessie, over les via videoconferentie: Videoles geeft impopulaire vakken nieuw leven. Leerlingen volgen op verschillende locaties dezelfde les. Keuzevakken waarvoor weinig animo is, kunnen zo toch in stand gehouden worden.

Over Edukator

Edukator.nl (een initiatief Janneke Schuurman) publiceert nieuws over onderwijsinnovatie & ICT.
Dit bericht werd geplaatst in 2013, Janneke Schuurman en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s