Professionele cultuur

De eerste sessie die ik tijdens Dé Onderwijsdagen 2013 volgde werd gegeven door Jaap Versfelt van stichting LeerKRACHT (http://www.stichting-leerkracht.nl/). Een boeiende presentatie van iemand die o.a. gedreven door persoonlijke motieven geen genoegen neemt met het niet optimaal presteren in het onderwijs. “Waar is een professionele verbeterhouding binnen het onderwijs?“, is een vraag die hij stelt.

foto LeerKRACHT

Bij zijn voorgaande werkgever McKinsey is naar aanleiding van onvrede over het ontbreken van deze professionele cultuur een onderzoek gedaan naar het onderwijs. Dit onderzoek resulteerde in een rapport met de titel: “Het Nederlandse onderwijs: beter dan we denken, maar niet zo goed als we willen.” Zelf heb ik moeite met een opmerking in het rapport dat het een doel is om hoger op de PISA-ranking te komen vanwege o.a. economische motieven. Hoger op een ranking komen kan wat mij betreft geen doel zijn.
Een schokkende constatering is dat er een enorme berg aan maatregelen over het onderwijs wordt uitgestort zonder dat het aantoonbaar effect heeft op de opbrengsten. Dit zet tot nadenken en vraagt, zo lijkt het, om evidence based werken.

hervormingen_3

Vanuit dit rapport is stichting LeerKRACHT ontstaan. Mythes in het onderwijs die niet werken om kwaliteit te verbeteren (meer nascholing, meer sturen op prestaties, betere leraren aannemen en werkdruk verlagen) zijn aan de kant gezet en men richt zich op de onderliggende drijver, namelijk de cultuurverandering vanuit de leraar. De leraar als spil waar het in het onderwijs om gaat. In de cultuurverandering is het belangrijk dat ook de schoolleider daadwerkelijk werk maakt van zijn onderwijskundig leiderschap. Wekelijks dus de klas in. Een terechte constatering wat mij betreft, waar ook mensen als Eric Verbiest vanuit onderzoek al een aantal jaren op wijzen. Het viel mij op dat de opmerking m.b.t. schoolleiders applaus uit de zaal kreeg. Ik neem maar aan dat het applaus inwendig heeft geklonken toen het ging om de attitudeverandering bij de leraren zelf……. Het gaat immers juist om het samen als gehele organisatie een succesvolle transformatie aan te pakken. Jaap Versefelt noemde 4 handvatten voor deze succesvolle transformatie: Verhalen vertellen, rolmodellen, systemen en processen inrichten, vaardigheden verzorgen. Informatie over de aanpak van LeerKracht is op hun site te vinden en verder ook via leraar24.

Logisch dat tijdens een ICT-congres een vraag uit de zaal komt met betrekking tot de rol van ICT binnen LeerKRACHT. Deelnemende scholen maken zelf een keuze voor thema’s. Er zijn nu 7 scholen die gekozen hebben voor multi mediale leermiddelen. Hierbij wordt genoemd dat de barrière vaak de leraar is zonder dat hier verder uitgebreid op in wordt gegaan. Als voorwaarde wordt overigens nadrukkelijk genoemd dat er eerst een cultuur van onderling vertrouwen moet zijn.

Wat mij betreft een boeiende bijeenkomst en zeker de moeite waard om de informatie op de verschillende sites en ook het rapport van McKinsey te bekijken. Ik ben zelf erg benieuwd naar de resultaten van het aangekondigde onafhankelijke onderzoek voor wat betreft de effecten van de activiteiten van stichting LeerKRACHT. Het klinkt allemaal logisch, maar het gaat natuurlijk om het uiteindelijke resultaat.

Advertenties

Over Teun Dekker

Directeur/bestuurder De Kroevendonk. Enige basisschool van de Stichting Protestants Christelijk Onderwijs te Roosendaal (SPCO). Daarnaast directeur/bestuurder van onze nevenstichting met peutergroep. Op onze peutergroep en school wordt uitgegaan van mogelijkheden en inclusief gedacht. Motto: Geloven in ontwikkeling, altijd! In vrije tijd: organist van de protestantse kerk te Roosendaal. Master in leadership in education.
Dit bericht werd geplaatst in 2013, Teun Dekker en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s