Open Education in campus onderwijs?

Martijn Ouwehand, TU Delft
Open.tudelft.nl/education

Open Educational Resources (OER) zijn een onderdeel van open onderwijs. Je kunt met verschillende OERs een open online onderwijsarrangement maken.

Een strategie om naar meer “open” omgevingen te komen kan zijn om vanuit bestaand onderwijs te kijken wat je open ter beschikking wilt stellen. Je deelt je materialen niet meer in je eigen “gesloten campus omgeving” maar met de wereld.

Het “open” aanbod neemt gigantisch toe, evenals de toename van MOOCs. Juist ook in Europa.

Je kunt open materiaal natuurlijk zelf in je eigen context plaatsen. Je kunt open materialen bewerken. Daardoor kan de kwaliteit van het materiaal toenemen alsook de eigen deskundigheid van je eigen professionals.

Het variëren in werkvormen, zeker als het online is biedt nieuwe kansen: 1 aanbod van dezelfde content op verschillende didactische manieren inzetten kan leiden tot het bedienen van verschillende leerstijlen. MOOCs worden ook gebruikt voor het bijspijkeren van deficiënties, (kijk maar eens bij de Khan Academy).

In plaats van een boek kun je wellicht een MOOC inzetten van een andere Universiteit.
Samenwerken werd door de deelnemers (de studenten) hoog gewaardeerd.
Er wordt wel een actieve rol van de student verwacht. Het beschikbaar hebben van veel (open) materialen kan helpen tot differentiatie en “maat”werk. De veelheid aan materialen haalt een struikelblok weg om al die bestaande goede activerende werkvormen in te zetten……

De studenten komen tot intrinsieke motivatie om te studeren, meer zelfsturend,  etc. De vakjes (het rooster etc) moeten en kunnen weg. Geef de studenten toegang tot kennis, moedig ze aan en motiveer ze… (zie ook filmpje: Sugata Mitra)

Meer weten over Open Education?
Een aanrader:
12-12-’13 Open Education Netwerkdag Universiteitsmuseum Utrecht

Advertenties

Over hlogtenberg

Ik ben programmamanager ICT&Onderwijs&Onderzoek bij Saxion. Ik hou er van trends te volgen en te experimenteren. Verder vind ik het leuk om te coachen.
Dit bericht werd geplaatst in 2013, Heino Logtenberg. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s