Keynote Claire Boonstra – Operation Education (#owe13)

2013-11-12 10.52.41Claire Boonstra heeft er maar druk mee. Ondanks het feit dat ze hoogzwanger is tourt ze het land rond om te vertellen over haar Operation Education; zo was ze bijvoorbeeld onlangs nog keynotespreker bij onderwijsconferenties op de HAN en de Haagse Hogeschool. Boonstra kennen we vooral als medeoprichter van Layar, de bekende augmented reality app voor smartphones; maar ze is ook actief als adviseur voor het World Economic Forum. Een jaar geleden sprak ze tijdens een TEDtalk voor het eerst in een emotionele presentatie over Operation Education, en nu is ze te gast bij De Onderwijsdagen.

In haar Layar tijd kwam ze er al achter dat de mensen die ze moest aannemen hun vaardigheden eigenlijk helemaal niet in de schoolbanken hebben geleerd.  Bij het World Economic Forum zag ze dat de nieuwe tijd vereist dat professionals buiten de gebaande paden kunnen denken. In haar werk bij Unilever werd vooral gefocust op de vaardigheden die ze nog niet beheerste, in plaats van haar talenten. Dit alles was voor haar de start om te beginnen met Operation Education.

Organisaties worden steeds meer netwerkorganisaties, waarbij samenwerkingsverbanden worden aangegaan op basis van talenten. Als voorbeeld van deze trend noemt ze het bedrijf Semco, dat het geluksgevoel van werknemers centraal stelt. Ook Valve, de bekende game-ontwikkelaar (bekend van het platform Steam en de game Counterstrike) werkt volgens de netwerkmanier: er is geen hierarchie, medewerkers kiezen zelf welke projecten zij willen oppakken (zie ook het uitgelekte handboek van het bedrijf). Waar het om gaat is dat wanneer werknemers gelukkig zijn, ze bereid zijn om meer te doen voor het bedrijf.

Als we de werknemer centraal stellen, dan werkt de ‘langs dezelfde meetlat leggen’  benadering van het onderwijs eigenlijk niet meer. Maar hoe kan het dan wel? Als ze voorbeeld noemt ze het technologisch instituut Amsterdam, een platform dat studenten uitdaagt innovatieve oplossingen te ontwikkelen.  Andere voorbeelden zijn KnowMads en Think, The Amsterdam School of Creative Leadership. Volgens Boonstra past de trends van de MOOCs hier ook in, volgens haar de grootste ‘disruptor’ van het onderwijs.

Wat doet Operation Education binnen deze ontwikkeling? Ander onderwijs bieden, waarin reflectie, alternatieven en ‘making change’ centraal staan. Concreet biedt Operation Education een boek, een digitaal platform, themasessies en sprekers om zo het onderwijs te veranderen; op de site vind je hier meer informatie over.

Claire sluit af met de vraag ‘wat is jouw waardevolle bijdrage, talent of motivatie?’. Volgens haar heeft 95% van iedereen die hier is namelijk geen antwoord op deze vraag. Wat mij betreft een inspirerende sessie door het persoonlijke karakter, al vind ik ‘operation education’ nog wel een tikje vaag. Maar dat zal gezien de drive die Claire heeft vast goedkomen!

Advertenties

Over Frank Thuss

Frank is specialist leren met ict bij het Centre of Expertise Leren met ict op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij blogt regelmatig over mobiel leren op www.appsinhetonderwijs.nl.
Dit bericht werd geplaatst in 2013, Frank Thuss. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s