Dé Onderwijsdagen 2013 dag 1 – wat valt op aan het programma?

2013-11-08 12.28.49Ook dit jaar heb ik weer de eer te mogen bloggen tijdens Dé Onderwijsdagen. Ik zal dat vooral doen tijdens de eerste dag (12 november), die vooral bedoeld is voor het hoger onderwijs. En net als veel bezoekers heb ik eerst maar eens het programma uitgebreid doorgenomen. Want welke onderwerpen zijn actueel? Waar zijn HO instellingen nu vooral mee bezig? En welke thema’s zijn afgevallen vergeleken met voorgaande jaren?

Wie het programma van de eerste dag scant zal vooral de nodige sessies zien waarin het woord ‘open’ in voorkomt:  ‘open onderwijs’ (en verwante zaken als weblectures, OER en learning analytics) is hét thema van Dé Onderwijsdagen 2013, dag 1. Veel aspecten van open onderwijs worden gecovered in het programma: trends, studiesucces, maar ook de juridische kanten komen voorbij in verschillende sessies. Dag 1 is dus verplichte kost voor instellingen waar dit onderwerp hoog op de agenda staat. Ik ben nu al benieuwd welke  voorbeelden van open onderwijs we volgend jaar gaan zien op Dé Onderwijsdagen.

Voor mobile learning- geïnteresseerden is er ook genoeg te zien op Dé Onderwijsdagen, al zijn er wellicht iets minder sessies over dit onderwerp dan vorig jaar. Zo gaat de sessie ‘Apps Support and Support Apps’ onder andere in over hoe je een  leeromgeving inricht met apps, en hoe je deze kunt vinden. De sessie ‘Seamless Learning’ gaat over hoe mobiel leren een brug kan slaan tussen formeel en informeel leren, en hoe learning analytics hierbij kan helpen. Verder ben ik ook benieuwd naar de presentatie van StudyTube, een jong bedrijf dat wil toewerken naar een ‘Spotify of Education’.

Natuurlijk is er nog meer te zien op Dé Onderwijsdagen dan open onderwijs en mobiel leren. Ook liefhebbers van digitale toetsing en de fysieke leeromgeving kunnen bijvoorbeeld prima hun hart ophalen. Het zal een weer een uitdaging worden om al deze inspiratie vast te leggen in blogposts, tweets, video’s en Instagram. Uw edubloggers gaan het in ieder geval weer proberen; u ook? 🙂

Advertenties

Over Frank Thuss

Frank is specialist leren met ict bij het Centre of Expertise Leren met ict op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij blogt regelmatig over mobiel leren op www.appsinhetonderwijs.nl.
Dit bericht werd geplaatst in 2013. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s