Amerikaanse toestanden bij Wilfred Rubens!

“Flipping the classroom” is over komen waaien uit Amerika en ook in Nederland wordt hiermee op dit moment druk geëxperimenteerd. Terecht dus dat de organisatie van Dé Onderwijsdagen dit in het aanbod wilde opnemen, dus verzochten zij Wilfred Rubens hier een sessie over te verzorgen. Dat wilde Wilfred wel, maar dan ook volgens hetzelfde principe!

Dus plaatste hij van tevoren een blogpost hier en op zijn eigen weblog waarin hij uitlegde wat hij van de deelnemers verwachtte. Ze moesten zich voorbereiden en zelfs huiswerk inleveren! Het is duidelijk dat niet alle aanwezigen dit bericht hadden gelezen, want direct nadat Wilfred aangaf hoe de sessie zou verlopen liep een aantal mensen gewoon de zaal uit. Iets dat in Amerika op congressen meer gebeurt, maar ik had het “bij ons” nog nooit in die mate meegemaakt!

Wilfred blikt zelf uitgebreid terug op deze sessie en formuleert een aantal mogelijke redenen waarom mensen wegliepen, zie: Een congres flippen. Kan dat?

Toch schrok ik ervan. Als je werkelijk geïnteresseerd bent in dit onderwerp zou je toch ook op z’n minst open mogen staan voor de bijbehorende werkvorm? Door weg te lopen geef je naar mijn idee toch wel sterk aan dat je niet komt om wat te doen, maar om lekker achterover te leunen, een instelling die we liever niet zien bij onze eigen studenten!

Veel respect voor Wilfred die zich hierdoor niet van de wijs liet brengen en lekker verder ging met de mensen die bleven en wél gemotiveerd waren, ook al hadden de meesten van hen ook hun huiswerk niet (voldoende) gedaan. Ondanks het feit dat de zaal zich er eigenlijk niet voor leende werd het een prima sessie. Deze zou worden opgenomen, maar ik zie hem niet terug in de lijst met opnames.

Om toch een beeld te krijgen heb ik wel een korte geluidsopname:

Advertenties

Over Trendmatcher

Als trendmatcher leg ik verbanden tussen trends die ik tegenkom op internet en het gebruik dat we ervan kunnen maken in onze dagelijkse praktijk.
Dit bericht werd geplaatst in 2012, Willem Karssenberg. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s