Games met het hele lichaam

Na een inleiding van Meia Wippoo over Waag Society dat niet gericht is op leren binnen de school, maar wel gericht is op leren in het leven, vertelde Meia wat Embodied Learning is. Het is volgens haar geen nieuwe term en het heeft betrekking op het leren met het hele lichaam. Bijvoorbeeld rennen en rekensommen maken. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat het dan beter geleerd (en/of onthouden) wordt.

Kinderen zouden actiever leren als zij leren met het hele lichaam. Iets waar ik het helemaal mee eens ben. Meia liet ons ook zien wat er nu al voor handen is en wat er mogelijk is. De inspiratie komt van David Birchfield en Theodore Watson. Zo is er een hele gave “kamer” gemaakt waarin het ecosysteem in levende vorm kan worden ervaren. Heel gaaf om te zien dat kinderen dan echt bezig zijn en actief leren met het hele lichaam. Nadeel is wel dat het meerdere sensoren nodig heeft.

Het kan ook met 1 apparaat. Daar is nu een prototype mee gemaakt. Het wordt nu nog gespeeld door 1 kind, maar waar men bij Waag Society naar toe wil is dat meerdere kinderen tegelijkertijd actief zijn. “Maar als je kijkt hoe betrokken ook de andere kinderen zijn, dan is dat al geweldig”.

Ook nu wordt er in de klas wel degelijk gedaan aan Embodied Learning. Dat het niet nieuw is bewijst wel het bekende spelletje met de bal. De leerkracht gooit de bal en de leerling moet de bal vangen en het antwoord zeggen. Of wat te denken van “hakken en plakken” bij het leren van nieuwe woordjes… Waarom doen we eigenlijk niet veel meer met Embodied Learning? En dan stel ik die vraag niet alleen voor PO, maar ook VO en MBO!

Advertenties

Over Erwin Klaasse

Mijn naam is Erwin en mijn hondje heet Jeroentje.
Dit bericht werd geplaatst in Erwin Klaasse en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s