Contact verplicht?

“Ik vind dat ik contact moet maken met elke leerlingen”, was de tekst van de leraar in het openingsfilmpje. Volgens de directeur van kennisnet Toine Maes broeit het als het gaat om onderwijs en ict. Met dat idee ben ik gaan luisteren en kijken naar de Keynote van Dale Stephens die zijn verhaal begon over leren dat te maken had met het systeem. Studenten ging niet leren omdat ze wilden, maar omdat ze onderdeel van het systeem waren. Op twaalf jarige leeftijd wilde hij niet meer naar school (zoals wellicht meer kinderen van die leeftijd zeggen). Hij heeft zijn eigen normen gesteld en anderen hebben hem geholpen om te worden wie hij is.

Homeschooling betekent niet Unschooling!

Het gaat er niet om of school slecht of goed is, maar het gaat er om dat leerlingen vragen stellen en die ook mogen stellen.

Unschooling levert Public School!

Volgens hem was het opvallend dat studenten zich niet de vraag stellen “waarom” ze student zijn. En dat bracht hem bij de vraag wat school nu eigenlijk zou moeten zijn… “Waarom moeten we vertrouwen in een systeem dat al heeft aangetoond niet betrouwbaar te zijn?” Volgens Stephens zou je het systeem in eigen handen moeten nemen.

Een boeiende opmerking die wel enige aansluiting heeft met de zin van het introductiefilmpje. De leraar wilde contact met zijn leerlingen. Hij zou dit op diverse manieren kunnen doen en ICT zou daarin een grote rol kunnen spelen. Het systeem dat gehanteerd wordt in het onderwijs biedt mogelijkheden, maar zou de school dan af moeten van die ene regel in het protocol: “Leerkacht emailt niet met leerling”. Persoonlijk denk ik dat die leerkracht niet eens meer moet proberen om elke leerling te bereiken, maar om voor een open houding te zorgen bij zichzelf en de leerlingen. Dan zouden die leerlingen zelf iemand kunnen benaderen en volgens Stephens hoeft dat dan niet eens een leraar te zijn. Het kan je moeder zijn, de scouting of een platform op het wereldweb. Misschien draag je dan wel bij aan een leerling die weet waarom hij/zij naar school gaat en ook weet waarom hij/zij dat doet.

Advertenties

Over Erwin Klaasse

Mijn naam is Erwin en mijn hondje heet Jeroentje.
Dit bericht werd geplaatst in 2012 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s