Ground control to Major André #owd12

De laatste keynote van dag 2 van de Onderwijsdagen werd verzorgd door André Kuipers, astronaut bij ESA. Kuipers is toch eigenlijk de Michiel de Ruijter van de 21ste eeuw. Volgens voorzitter Frans van Kalmthout is 'Astro André' een belangrijk rolmodel voor jongeren die voor techniek willen kiezen. Hij vertelde aan de hand van prachtige en indrukwekkende foto's over zijn belevenissen. Ik realiseer me dat een geschreven blogpost zijn bijdrage eigenlijk tekort doet.

Kuipers starte zijn bijdrage met een video van zijn lancering. Hij vertelde over de werking van het ruimtestation, dat bestuurd wordt door vluchtleidingscentra op aarde, die elk een eigen functie hebben. Duizenden mensen uit verschillende landen van diverse disciplines werken nauw met elkaar samen om dit te realiseren. Hij vertelde over de voorbereiding, en de opleiding waarvoor hij op tal van plekken op aarde is geweest. De opleiding was aanvankelijk heel frontaal-klassikaal, al wordt de laatste tijd ook meer gewerkt met virtual reality en andere vormen van ICT.

Om de Sojoes te kunnen gebruiken, moest André afgekort technisch Russisch leren. Volgens André werd hij gedrild door deskundige instructeurs en werd hij veel beoordeeld. Aan het eind deed hij eindexamen. Tal van foto's illustreerde hij het gebruik van allerlei apparatuur. Robots zijn nu ook in opkomst.

Als je klaar bent, ga je naar Kazachstan in quarrantaine. Daar wordt verder verzorgd, en wordt de raket geassembleerd. Op dezelfde tijd als Yoeri Gagarin wordt de raket naar buiten gereden en opgesteld. Bij -35 graden is men gelanceerd. Als sardientjes zit je dan in een blik. Urenlang. Daarom draagt men ook luiers.

Na 9 minuten ben je in de ruimte, en je vliegt met ongeveer 25000 km per uur. De voertaal is Engels, de tijd Greenwich-tijd en de eenheden voor lengte, gewicht, etc. Na twee dagen koppel je met het ruimtestation. Zij kwamen aan op kerstavond, en moesten toen wennen aan de gewichtsloosheid. Je moet werken met ritsen, klitteband en tape omdat je anders alle voorwerpen kwijt bent.

Elke ochtend en avond is er overleg met de grond. De astronauts werken met veel laptops, die ook als performance support systeem worden gebruikt. Ook werken ze met gedetailleerde werkschema's met vaste en flexibele tijden. André Kuipers vertelde ook over de ervaringen met gewichtsloosheid. De vloer wordt plafond, en omgedraaid. Astronauten houden zich ook bezig met schoonmaken, onderhoud en reparaties. Daarbij gaat het ook om taken die ze nog nooit hedaan hebben. Daarbij krijgen ze dan ondersteuning vanaf de grond.

Kuipers heeft 55 experimenten uitgevoerd. Bijvoorbeeld hoe materialen reageren op straling en gewichtsloosheid, maar ook initiatieven om aardbevingen te kunnen voorspellen. Zij hebben ook veel experimenten voor scholen gedaan. Daarbij hadden zij ook videocontact met scholen. Daardoor konden zij laten zien hoe leuk techniek kan zijn.

De astronauten moeten ook minimaal twee uur per dag sporten. Regelmatig komen ook vrachtschepen langs met voorraden, en tekeningen voor de kinderen. Met een robotarm kan nu een commercieel ruimteschip aangekoppeld kunnen worden. Op een gegeven moment had men kortsluiting, en problemen met ruimtepuin.

André vertelde over eten in het ruimteschip, spelen met gewichtsloosheid en het vieren van feestjes. Met een speciale telefoon kon men dagelijks bellen en wekelijks netmeetings houden. Alle water wordt gerecycled, inclusief urine. Recyclen bespaart veel geld. Zestien keer per dag ziet men in het ruimtestation de zon opkomen. Indrukwekkend waren de vele foto's van de aarde die hij liet zien.

Slapen doet men in een soort kast, waarin men hangt. Hij vertelde ook hoe zijn lichaam veranderde, waarna hij eindigde met het spannenste deel van de vlucht: de terugkeer en de landing. De coördinatie van je spieren is verstoord, en je moet weer wennen aan het gewicht. Ook onderga je veel proeven, en ben je bezig met revalideren.

André Kuipers eindigde met een zeer fraaie film over de aarde bekeken vanuit te ruimte.

Advertenties

Over wrubens

Wilfred Rubens houdt zich sinds eind 1995 bezig met ICT en leren. Hij heeft gewerkt binnen het middelbaar beroepsonderwijs, bedrijfsleven, de zorgsector en hoger onderwijs. Op dit moment is hij als projectleider OpenU en e-learning adviseur werkzaam bij het Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) van de Open Universiteit. Wilfred is redactielid van e-learning.nl en jurylid van de Nederlandse e-learning award. Hij onderhoudt een weblog over technology enhanced learning (http://www.wilfredrubens.com). Wilfred Rubens treedt regelmatig op als dagvoorzitter, spreker, workshopbegeleider en gastdocent over e-learning. Hij heeft een groot aantal publicaties over e-learning op zijn naam staan. Hij is lid van de adviesraad van het nationale e-learningcongres en van de advisoryboard van de Online Educa in Berlijn. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com
Dit bericht werd geplaatst in 2012, Wilfred Rubens en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Ground control to Major André #owd12

  1. Pingback: Naar de sterren en er voorbij | Weblog van Dé Onderwijsdagen

  2. Pingback: Ik heb gelukkig een foto! | Weblog van Dé Onderwijsdagen

  3. Het filmpje waarmee de keynote werd afgesloten staat op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=RY3W5Q5kodM. Een heel mooi einde van een zeer geslaagde Onderwijsdagen 2012.

  4. Pingback: Verslag 2 Surf Onderwijsdagen 2012 DAG 2 (Hoger Onderwijs) | ICT&O Blog Karel Roos ICLON

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s