De #OWD12 app voor iPhone, Android en Blackberry is er!

Daar waar de grote Educause 2012- conferentie het lang zonder moest stellen, hebben Dé Onderwijsdagen er net als vorig jaar wel een: een conferentie-app voor smartphones. Niet alleen toepasselijk omdat er verschillende sessies over mobiele devices in het onderwijs op het  programma staan (zoals bijvoorbeeld al meteen in de eerste ronde), maar vooral ook omdat het gewoon handig is.  iPhone- , Android- en zelfs Blackberry gebruikers kunnen vanaf nu de OWD- app downloaden via de App Store,  Google Play, of BlackBerry App World; gebruikers van een Windows Phone device zullen het moeten doen met de mobiele website van de conferentie.

De OWD12-app heeft verschillende mogelijkheden.  Zo kun je in de app o.a.:

 • je persoonlijke programma samenstellen en bekijken. Je moet wel even doorhebben hoe dat werkt; een sessie selecteren voegt hem namelijk meteen toe aan je persoonlijke programma.
 • Informatie vinden over de verschillende thema’s en keynotes;
 • push alerts ontvangen als er belangrijk nieuws is tijdens de conferentie (zoals bijvoorbeeld een wijziging in het programma);
 • Lijsten van deelnemers en deelnemende bedrijven bekijken;
 • Alle tweets van het #owd12 account in één makkelijk overzicht zien.

Om de app te kunnen gebruiken moet je bij het opstarten wel eerst een account aanmaken. Dit account wordt eigenlijk vooral gebruikt om de push alerts te kunnen versturen; het synchroniseert je persoonlijke programma bijvoorbeeld niet. Als je de app dus een keer moet herinstalleren, of je gebruikt de app op een tweede device, dan zul je opnieuw je persoonlijke programma moeten samenstellen.

Ik heb de app kunnen testen op zowel een Google Galaxy Nexus smartphone (Android 4.1) als een iPhone 4S op iOS 6 en op beide apparaten doet de app het prima, al wijkt de interface van de Android versie wat af van de iPhone variant. De app is gebaseerd op HTML5, waardoor hij makkelijk nieuwe gegevens zoals nieuwsberichten en programmawijzigingen kan laden (dit moet je helaas wel handmatig doen). De keerzijde is weer dat de app soms wat traag aanvoelt vergeleken met een native app.

Met deze prima app is een papieren programma eigenlijk wel overbodig geworden en dus een verplichte download voor iedere OWD- bezoeker. Ik hoop dan ook van harte dat deze app er voor gaat zorgen dat we wat minder losslingerende programmaboekjes en printjes gaan zien op de conferentie. Valt de app nog te verbeteren in een toekomstige versie? Dat denk ik wel, hier zijn wat zaken die me te binnen schieten:

 • Makkelijk delen van sessies naar Twitter / Facebook: het zou fijn zijn als je vanuit het programma een sessie kunt delen op Twitter of Facebook, om bijvoorbeeld te laten weten wat je er van vindt of om te laten weten waar je zit.
 • Integratie met Google / Apple maps voor de routebeschrijving naar de lokatie. Lijkt me handig, zeker als de conferentie in de toekomst vaker een nieuwe lokatie krijgt 🙂
 • Een ‘messaging functie’, zodat je bijvoorbeeld makkelijk zelf push berichten kunt sturen naar andere deelnemers van de conferentie.
 • Een feedbackmogelijkheid of backchannel per sessie in de app.
 • De mogelijkheid om een persoonlijk programma te koppelen aan je account, zodat je de app ook op meerdere devices makkelijk kunt gebruiken.

Hieronder enkele screenshots van de app:

Advertenties

Over Frank Thuss

Frank is specialist leren met ict bij het Centre of Expertise Leren met ict op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij blogt regelmatig over mobiel leren op www.appsinhetonderwijs.nl.
Dit bericht werd geplaatst in 2012, Frank Thuss. Bookmark de permalink .

6 reacties op De #OWD12 app voor iPhone, Android en Blackberry is er!

 1. Een minpuntje: de paarse achtergrond en de daarbij te donkere letters bij het programma samenstellen. Contrast vind ik daar te klein. Verder prima app!

 2. Pingback: De Educause 2012 companion app is er (toch niet?) (#edu12 #surfedu) « Apps in het Onderwijs

 3. Nu nog wachten wie van de twee het eerst een Windows 8 Modern UI App maakt. 😉

 4. Frank Thuss zegt:

  O, je bedoelt een App met de UI Formerly Known As Metro? ;-). Natuurlijk dan wel met een mooie Live Tile.

 5. Zeker weten. Met daarin het laatste nieuws/de laatste updates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s