Wikiwijs in de praktijk

Edublogger Wilfred Rubens doet live verslag vanaf Dé Onderwijsdagen 2011 over Wikiwijs in de praktijk.

Het groene onderwijs is een aparte loot aan de onderwijsstam. Zij hebben veel opleidingen (van vmbo tot en met universitair), met kleine groepen en vanuit commercieel oogpunt oninteressant voor uitgevers. De Netwerk Open Hogeschool Informatica ontwikkelt onder meer zelfstudiemateriaal voor professionals met minimaal 5 jaar ervaring op MBO+ niveau. Beiden maken gebruik van Wikiwijs om leerarrangementen te maken. Deze twee praktijkvoorbeelden kwamen in deze sessie aan de orde.

Leerarrangementen zelf samenstellen
Harm-Geert Moesker illustreerde dat het groene onderwijs een onderwijssector is waar het heel relevant is om gebruik te maken van leerarrangementen die zelf zijn samengesteld op basis van leermaterialen. Je kunt nagenoeg geen lesmateriaal van uitgevers afnemen. Hij demonstreerde hoe je binnen Wikiwijs leermaterialen kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld binnen verschillende collecties zoeken en bronnen eventueel aan bestaande arrangementen toevoegen. Zij hebben in een eigen leeromgeving leerarrangementen klaar gezet die leerlingen kunnen bestuderen. Bijvoorbeeld een leerarrangement over de bodem van Nederland. Een dergelijk arrangement bestaat dan uit een werkdocument, bronnen, filmmateriaal en opdrachten. De leerarrangementen maak je in Wikiwijs en ontsluit je via je eigen leeromgeving.

Moesker gaf ook aan dat zij bezig zijn met een kwaliteitskeurmerk voor leerarrangementen. Leerlingen kunnen ook leerarrangementen samenstellen, maar dat gebeurt in de praktijk niet.

Wikiwijs voor hoger onderwijs
Robert Schuwer vertelde over de ontwikkelingen van Wikiwijs voor het hoger onderwijs. Daarin kun je straks inloggen met je eigen instellingsaccount, en ook materiaal uit buitenlandse collecties zoeken. Robert vertelde o.a. over harmonisatie van standaarden op het gebied metadatering (geresulteerd in NL LOM). Een vocabulair voor het hoger onderwijs ontbreekt vooralsnog niet, zodat je nog niet kunt aangeven voor welke opleidingen of vakgebieden leermaterialen geschikt zijn.

Wikiwijs voor het hoger onderwijs wil het komend jaar communities in het hoger onderwijs activeren te participeren in Wikiwijs. Verder wil men het gebruik van Wikiwijs in het hoger onderwijs onderzoeken. De Netwerk Open Hogeschool Informatica (een samenwerkingsverband van de Open Universiteit met enkele hogescholen op het gebied van informatica) wil materiaal gezamenlijk ontwikkelen en ‘open’ delen. Zij zijn het eerste initiatief van het hoger onderwijs op het gebied van Wikiwijs. Zij zullen voorlopig echter nog niet arrangeren binnen Wikiwijs.

Wilfred Rubens
www.wilfredrubens.com

Advertenties

Over wrubens

Wilfred Rubens houdt zich sinds eind 1995 bezig met ICT en leren. Hij heeft gewerkt binnen het middelbaar beroepsonderwijs, bedrijfsleven, de zorgsector en hoger onderwijs. Op dit moment is hij als projectleider OpenU en e-learning adviseur werkzaam bij het Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) van de Open Universiteit. Wilfred is redactielid van e-learning.nl en jurylid van de Nederlandse e-learning award. Hij onderhoudt een weblog over technology enhanced learning (http://www.wilfredrubens.com). Wilfred Rubens treedt regelmatig op als dagvoorzitter, spreker, workshopbegeleider en gastdocent over e-learning. Hij heeft een groot aantal publicaties over e-learning op zijn naam staan. Hij is lid van de adviesraad van het nationale e-learningcongres en van de advisoryboard van de Online Educa in Berlijn. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com
Dit bericht werd geplaatst in 2011, Wilfred Rubens en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wikiwijs in de praktijk

  1. Pingback: Sessie ‘Wikiwijs in de praktijk’ tijdens de Onderwijsdagen 2011 « Wikiwijs in het onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s