Onderwijscomputer in de klas

Edublogger Pierre Gorissen doet live verslag vanaf Dé Onderwijsdagen 2011 over de sessie “Onderwijscomputer in de klas”.

Sprekers : Gert Treurniet
Instelling : Christelijk Gymnasium Sorghvliet

Onderwijscomputers in de klas De sessie van Gert Treurniet startte met het uitdelen van een aantal geavanceerde “rekenmachines”, type TI-nSpire CX. Nadat we ons daarmee aangemeld hadden, gingen we van start.
Gert liet zien hoe hij als docent eenvoudig vragen kon opstellen die de studenten kunnen beantwoorden. De “Onderwijscomputer” is eigenlijk gewoon een geavanceerd stemkastje. Kosten voor het apparaat is ongeveer 115 excl. de antenne. De antennes kosten ongeveer 2500 euro per 30 antennes.
Er is ook een softwarematige versie die je op een laptop gebruikt.

Het typen was overigens nogal wennen omdat het systeem geen QWERTY toetsenbord heeft, de letters zitten van A-Z gesorteerd.

Waarom deze kastjes?
* Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld als antwoord een wiskundige formule te vragen. Bij antwoorden kunnen zelfs wiskundig equivalente antwoorden gegroepeerd worden (BV y=x+x en y=2X)
* De kasjes zijn ook als rekenapparaat te gebruiken.
* De docent kan de schermen van de apparaten op het beeldscherm laten zien en desgewenst één student schermvullend tonen.
* Er kunnen aanvullende sensoren op de apparaten worden aangesloten, bijvoorbeeld een windmeter, hartslagmeter, temperatuurmeter (er zijn 58 verschillende beschikbaar). Op de data die binnen komen, kun je dan weer analyses uitvoeren.
Onderwijscomputers in de klas Onderwijscomputers in de klas Onderwijscomputers in de klas

De softwareversie heeft daarnaast de mogelijkheid om interactieve documenten te maken met (bv) grafieken die de leerling zelf kan aanpassen (beetje moeilijk in woorden te beschrijven, zou je moeten zien). Die waren (deels?) ook op het apparaat te bekijken, waarbij je dan bijvoorbeeld antwoorden kon invoeren en controleren bij opgenomen opdrachten.

Conclusie
Leuke spullen. Niet voor iedereen geschikt, maar voor vakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde en varianten daar op zeker interessant.

Pierre Gorissen
http://ictoblog.nl/

Advertenties

Over Pierre Gorissen

Active Geek, Trendwatcher, Blogger, PhD. Ik hou me bezig met ICT in het Onderwijs en Inline Onderwijs. Ik werk bij Fontys Hogescholen (maar schrijf 100% op persoonlijke titel!!).
Dit bericht werd geplaatst in 2011, Pierre Gorissen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s