Krijgen we wat we nodig hebben, of wat we verdienen?

Edublogger Wilfred Rubens doet live verslag vanaf Dé Onderwijsdagen 2011 over de keynote van ICT Evangelist Russell Prue

Russel Prue keynoteRussel Prue ging in op de vraag of we bij ICT krijgen wat we nodig hebben, of wat we verdienen. Hij deed dat onder meer in de vorm van een soort radioshow. Op een humoristische manier. Zijn bronnen vind je via http://andertontiger.com/owd11/. ICT verandert alles, zo illustreerde Prue op een humoristische manier. Zelfs rechters in het Verenigd Koninkrijk gebruiken nu Skype.

De kansen voor jongeren veranderen. In de VS zijn er bijvoorbeeld meer betaalde bloggers dat computerprogrammeurs. Zij verdienen zo’n 75 duizend dollar via advertenties door 100 duizend mensen wekelijks naar een website te laten komen.

Sociale media spelen een belangrijke rol bij communicatie. Zo gebruikt KLM Facebook voor customer service. Jongeren laten hun creatieve talent via YouTube zien. En toch wordt de waarde van deze media vaak onvoldoende erkend door het onderwijs. De vele voorbeelden die liet zien, waren illustratief. De maker van deze video heeft bijvoorbeeld een aanbieding van Disney gekregen.

Zie ook http://andertontiger.com/owd11/.

Wie proberen we te beschermen door sociale media te negeren? Kinderen of onszelf, zo vroeg Prue zich af.

Je moet stoppen met smartphones te verbieden. Het is vechten tegen de bierkaai, en je mist veel kansen. Pas je beleid rond telefoons op school aan. Betrek jongeren daarbij. Telefoons gaan zelfs projectors bevatten, die nieuwe afspraken noodzakelijk maken (extra mogelijkheden voor afleiding ontstaan). Maar bovenal moet je je onderwijs zo interessant maken dat leerlingen niet afgeleid worden. En bijvoorbeeld lessen met mobiele telefoons verzorgen.

Ook verzette hij zich tegen aparte computerlokalen. Je zegt ook niet: je mag pen en papier alleen in deze ruimte gebruiken. Ook gebruikte hij citaten van sir Ken Robinson en Sugata Mitra, die onder meer stelde:

Children will learn to do, what they want to learn to do

Het beleid van de regering Cameron omtrent ICT en onderwijs werkt volgens deze spreker averechts. Zij lijken ICT vooral als negatief en bedreiging te beschouwen.

Daarnaast verzette hij zich tegen smartboards. Gebruik liever touch surfaces. Daarmee kun je veel creatievere en interactieve leeractiviteiten organiseren. Haal dus je smartboard van de muur, zo pleitte Prue.

Gemotiveerde leerlingen presteren beter. Met behulp van ICT gaan ze vaak gemotiveerder aan de slag. Dus….

Een leuk gebracht verhaal, zonder veel nuances. Maar dat mag bij een afsluitende keynote van de m.i. erg geslaagde Onderwijsdagen.

Wilfred Rubens
www.wilfredrubens.com

Advertenties

Over wrubens

Wilfred Rubens houdt zich sinds eind 1995 bezig met ICT en leren. Hij heeft gewerkt binnen het middelbaar beroepsonderwijs, bedrijfsleven, de zorgsector en hoger onderwijs. Op dit moment is hij als projectleider OpenU en e-learning adviseur werkzaam bij het Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) van de Open Universiteit. Wilfred is redactielid van e-learning.nl en jurylid van de Nederlandse e-learning award. Hij onderhoudt een weblog over technology enhanced learning (http://www.wilfredrubens.com). Wilfred Rubens treedt regelmatig op als dagvoorzitter, spreker, workshopbegeleider en gastdocent over e-learning. Hij heeft een groot aantal publicaties over e-learning op zijn naam staan. Hij is lid van de adviesraad van het nationale e-learningcongres en van de advisoryboard van de Online Educa in Berlijn. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com
Dit bericht werd geplaatst in 2011, Wilfred Rubens. Bookmark de permalink .

Een reactie op Krijgen we wat we nodig hebben, of wat we verdienen?

  1. Pingback: Herbeleef Dé Onderwijsdagen » E-Zine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s