Alles draait om inspiratie!

Edublogger Gerard Bierens doet (after)live verslag vanaf Dé Onderwijsdagen 2011.

Erik Duval keynoteEcht live bloggen is mij niet gegeven, zeker met een iPad niet, ik begrijp nog altijd niet waarom er geen virtuele pijltjestoetsen op zo’n ding zitten. Maar voor wie het nog lezen wil, mijn verslag met vertraging van een halve dag….Het is prettig luisteren naar Erik Duval, de man is gezegend met een zeldzaam talent, hij is een meesterlijke verhalenverteller.

Ik geef het je te doen, drie kwartier de aandacht vasthouden van een volle zaal over een complex onderwerp als Learning Analytics. Een zaal die trouwens voor hem nauwelijks zichtbaar was, een soort van zwart gat waarbij de enige zaalverlichting werd verzorgd door het publiek zelf- met hier en daar een oplichtende iPad of smartphone. Toch ging het hem goed af, het was inspirerend, prikkelend en boeiend van begin tot eind. Toch zat het meeste venijn in het staartje waarin Duval aangaf dat een student die nu vijf jaar in de schoolbanken zit, evenveel zou leren als ie een wereldreis zou maken en onderweg nog een goed boek zou lezen. Die vijf jaar, maak er liever twee van, maar dan met 100% volledige inzet, weg dus met de vrijblijvendheid.

Kleinere rol voor de overheid
Zo’n verhaal blijft wel even hangen, niet alleen gedurende de koffiepauze, maar ook in de sessie daarna van Ronald van den Hoff over Society 3.0 werd nog vaak aan de woorden van Erik Duval gerefereerd. Als ondernemer (hij is de baas van onder andere Seats2meet) heeft Van den Hoff overigens zelf ook wel de nodige pittige uitspraken in huis. Zo stelt hij dat de overheid een steeds kleinere rol zal krijgen, vertegenwoordiging van het volk is immers nauwelijks meer nodig.

“Maak je stakeholders net zo slim, of liever nog net iets slimmer dan je zelf bent”

Daarbij is de rol van de overheid als verdeler van het geld niet meer nodig als binnenkort ons geld toch op is. En voor iedereen die nu opgeleid wordt voor een baan in marketing, sales en p.r., stop daar maar mee, want over 5 jaar bestaan dit soort banen niet meer. Bij Seats2meet zijn zulke mensen nu al niet meer te vinden, het zijn de ‘bewoners’ van Seats2meet die gezamenlijk maar ongevraagd een veelvoud aan promotie verzorgen, simpelweg door er met hun netwerk over te communiceren. En nog zo een: maak je stakeholders net zo slim, of liever nog net iets slimmer dan je zelf bent. Dergelijke bespiegelingen vanuit het perspectief van een ondernemer is natuurlijk ook ‘food for thought’ voor de onderwijssector. Het boek ‘Society 3.0’ is gratis onder Creative Commons licentie beschikbaar via http://www.society30.com/.

In de sessie daarna van Frank Kresin over Creative Labs werden minder heftige uitspraken gedaan. Wat het bij mij, en ook anderen in de zaal, wel teweeg bracht was het voornemen om binnen de eigen instelling te gaan lobbyen om ook zo’n ruimte te gaan faciliteren.

En dan de afsluitende dag 1 – keynote van volksfilosoof Bas Haring. Het verhaal was zeker wel onderhoudend, maar leek verdacht veel op een lezing voor een bibliotheek-congres van twee jaar geleden. Dat is wel een wat andere setting, maar wellicht vandaar dat Haring aangaf niet blij te zijn met twitterend publiek. Dat slingert alles wat je zegt zomaar de wereld in, zodat je eigenlijk iedere keer iets nieuws moet verzinnen. Inderdaad, vanaf het podium staar je naar een donkere zaal- maar in potentie is de hele wereld je publiek. En dat publiek is kritisch zoals Haring zelf ook aangaf, sommige van zijn studenten komen niet naar college, maar vinden inspiratie in TEDx filmpjes.

Voor mij was dat ook de kern van dag één van Dé Onderwijsdagen 2011: het draait allemaal om inspiratie!

Gerard Bierens
http://www.gerardbierens.nl/

Advertenties

Over gerardbierens

Ontwikkelaar digitale mediatheek bij Fontys en trainer, spreker, auteur. Ik blog/twitter over 't web, bibliotheekinnovatie, media en alles wat op m'n pad komt. http://www.gerardbierens.nl
Dit bericht werd geplaatst in 2011, Gerard Bierens. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s