Weblectures – opnemen, uitzenden & archiveren van colleges via Internet

Edublogger Pierre Gorissen doet live verslag vanaf Dé Onderwijsdagen 2011 over de sessie “Weblectures – opnemen, uitzenden & archiveren van colleges via Internet”.

Sprekers : Olaf Lawerman
Instelling : Company Webcast

Sessie Royalcast De sessie van Olaf begon met een korte inventarisatie van wie al wist wat een weblecture is. Dat gold voor 90% van de aanwezigen. De vraag kwam dan ook uit de zaal of we de sessie niet konden omdraaien en meteen bij de uitleg over het product konden beginnen. Vanwege de andere 10% kon dat niet, dus daarom gaf Olaf eerst uitgebreid uitleg bij de vraag wat weblectures zijn en wat er de voordelen van zijn.

Gelukkig voor die andere 90% kwam Olaf toch al redelijk snel bij dat waar veel mensen voor gekomen waren: RoyalCast.
Company Webcast levert een totaaloplossing, je neemt dus een dienst af, met daarbij een hardware encoder die je aansluit op je audio en video. Beheer vindt plaats (desgewenst op afstand) via de online RoyalCast Manager. Daar voeg je ook metadata etc in. De eindgebruiker heeft een zoekportaal (centraal en/of per deel van de instelling) en een Player ter beschikking. Opnames spelen af op PC’s, laptops, maar ook op bijvoorbeeld een iPad. Hosting, streamen etc vindt plaats bij RoyalCast.

Interactiemogelijkheden
Olaf toonde een aantal interactiemogelijkheden: vragen stellen, vragen tussendoor, toets op het einde. Er is ondersteuning voor single-signon (SURFfederatie werd niet genoemd). Relaties met SURFdiensten worden nog tot stand gebracht. RoyalCast komt vanuit de live company webcasting omgeving. Ze zijn van daaruit doorgegroeid naar de selfservice webcasting en van daaruit ook aan het doorgroeien naar het onderwijs.

Licenties gaan per encoder, prijzen zijn onafhankelijk van aantal kijkers. Meer informatie over licentiekosten is te krijgen bij de stand op de informatiemarkt. Ik ben daar uiteraard meteen even langs geweest en de oplossing blijkt qua kosten heel dicht in de buurt te liggen van de Echo360 die o.a. bij mijn werkgever in gebruik is.

Conclusie: leuk om te zien dat een speler uit de corporate markt nu de move maakt naar de onderwijsmarkt. Ze realiseren zich dat er binnen het HO al het nodige gebeurt is op dit gebied, maar spreken nog niet helemaal de taal van het onderwijs. Als je binnen het HO een vraag krijgt over inloggen, dan moet je bijvoorbeeld SURFfederatie kennen en noemen. Maar dat is te leren.

Pierre Gorissen
http://ictoblog.nl/

Advertenties

Over Pierre Gorissen

Active Geek, Trendwatcher, Blogger, PhD. Ik hou me bezig met ICT in het Onderwijs en Inline Onderwijs. Ik werk bij Fontys Hogescholen (maar schrijf 100% op persoonlijke titel!!).
Dit bericht werd geplaatst in 2011, Pierre Gorissen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s