Geld verdienen met de learning mall

Edublogger Wilfred Rubens doet live verslag vanaf Dé Onderwijsdagen 2011 over de Learning Mall van Piet van der Zanden

Piet van der Zanden van de TU Delft besprak onder andere alternatieve manieren om geld te verdienen in het hoger onderwijs.

Van der Zanden begon met een schets van de ontwikkeling van het hoger onderwijs door de eeuwen heen: van scholasticisme, via verlichting naar duurzaamheid (derde generatie universiteit die sterk gericht is op valorisatie, disseminatie via open access, met Engels als voertaal). Op dit moment bevinden wij ons in de overgangsfase naar die derde generatie universiteit.

Piet schetste ook de parallel met de Kondratieff Golven (van industrialisatie naar kenniseconomie), vijf informatietechnologieën (van mainframe via PC en netwerk, naar repository en grid), en verschillende vormen van het gebruik van ICT in het onderwijs.

Intelligente uitwisseling
De verschillende ontwikkelingen verlopen echter niet heel erg snel. Mensen maken eerst dynamisch gebruik van technologie voor eigen toepassingen, waarna er een structureringsproces met een evolutionair ontstaat. Van der Zanden heeft die ontwikkeling bijvoorbeeld onderzocht aan de hand van de adoptie van elektronische leeromgevingen, die volgens hem op deze manier is verlopen. Hij voorspelt dat intelligente uitwisseling van systemen en personen over tien jaar leidt tot een nieuwe infrastructuur, en dan pas learning on demand mogelijk maakt.

Multidisciplinair benaderen
Verder gaf hij een overzicht van manieren waarop door de jaren heen tegen leren en tegen kennis wordt aangekeken. Volgens hem wordt samenwerkingskennis niet onderwezen, alleen individuele kennis. Bij samenwerkingskennis worden vraagstukken bijvoorbeeld multidisciplinair benaderd. In de praktijk van het hoger onderwijs ligt de nadruk vooral op monodisciplinaire benaderingen.

Veranderende financiering onderwijs
Piet van der Zanden ziet ook de financieringsstructuur van het onderwijs veranderen. Dat betekent dat scholen niet meer worden gefinancierd op basis van aantallen studenten, diploma’s en promovendi, maar op zaken als daadkracht, patenten, merken en valorisatie. Studenten krijgen daardoor ook een andere rol binnen het onderwijs doordat zij bijvoorbeeld opdrachten op verzoek van bedrijven uitvoeren, waarvan zij tegelijkertijd leren. De universiteit verzorgt dat de begeleiding, en realiseert dat samenwerkingskennis binnen het curriculum aan de orde komt. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat fysieke ruimtes van universiteiten meer flexibel worden ingericht zodat zij ook samenwerking kunnen faciliteren.

Learning mall
Van der Zanden neemt al veranderingen waar die in de richting van een learning mall gaan waar bijvoorbeeld basiscursussen via open educational resources worden aangeboden en weblectures beschikbaar komen om grotere groepen te bereiken. Tegelijkertijd wordt er dan ook via geavanceerde projecten geleerd. In die projecten zou met name ook veel ruimte moeten zijn voor Bildung.

Over deze materie heeft Piet ook een boek geschreven.

Wilfred Rubens
www.wilfredrubens.com

Advertenties

Over wrubens

Wilfred Rubens houdt zich sinds eind 1995 bezig met ICT en leren. Hij heeft gewerkt binnen het middelbaar beroepsonderwijs, bedrijfsleven, de zorgsector en hoger onderwijs. Op dit moment is hij als projectleider OpenU en e-learning adviseur werkzaam bij het Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) van de Open Universiteit. Wilfred is redactielid van e-learning.nl en jurylid van de Nederlandse e-learning award. Hij onderhoudt een weblog over technology enhanced learning (http://www.wilfredrubens.com). Wilfred Rubens treedt regelmatig op als dagvoorzitter, spreker, workshopbegeleider en gastdocent over e-learning. Hij heeft een groot aantal publicaties over e-learning op zijn naam staan. Hij is lid van de adviesraad van het nationale e-learningcongres en van de advisoryboard van de Online Educa in Berlijn. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com
Dit bericht werd geplaatst in 2011, Wilfred Rubens. Bookmark de permalink .

3 reacties op Geld verdienen met de learning mall

  1. Piet van der Zanden zegt:

    Ha Wilfred, dank je voor deze blog :-). Grtz Piet

  2. wrubens zegt:

    Graag gedaan

  3. Pingback: Onderwijsdagen 2011 | Mobiliteit&OpenOnderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s